KOMBUCHA

KOMBUCHA

Čti „kombuča“.Vyrobit si domácí nápoj není až tak složité, jen to chce vědět pár proměnných a umět s nimi pracovat. Ono vlastně to je o tom, abyste zjistili, jak ten proces a poměr ingrediencí vyhovuje vám, prtotože si s tím opravdu můžete pohrát. Každá proměnná se nakonec projeví ve finálové chuti.

Co potřebujeme:

MATEČNÍ HOUBU – KOMBUCHU – nejedná se až tak o houbu jako o symbiotický útvar kvasinek a bakteriálních kultur. Na pohled není až tak přitažlivá, ale světe div se! Umí zázraky. Podporuje trávení jako jiné fermentované produkty. Viz článek mikrobiom. Neměla by přijít do kontaktu s kovem.

Kombuchu v nálevu seženete v obchodě se zdravou výživou či eshopu nebo od známého, co komuchu vyrábí delší dobu.

ČAJ – zelený nebo černý. Hlavně kvalitní a sypaný! za mě doporučuju čaje střídat, aby to kombucha měla pestré. Bylinkové čaje na výrobu kombuchy používejte opravdu jen sporadicky, protože látky obsažené v bylinkách nemusí kombuše dělat dobře.

2g / litr

CUKR – ačkoliv cukr jinak u nás v domácnosti nenajdete, tak tohle je jediná výjimka, kdy ho používám. Kvasinky v kombuše papají cukr a potřebují ho k životu. Ve finálovém nápoji je cukru opravdu minimálně, to poznáte i na chuti.

80g / litr

POSTUP:

Čaj si uvaříme, rozmícháme cukr a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Po vychladnutí fungus kombuchy položíme na povrch čjea ještě přidáme nálev, ve kterém byla.

Nádobu (ideálně skleněnou) zakrejeme produšným plátýnkem a dáme do temného místa. Kvasíme 7 – 20 dní.

Po dokvašení vyndáme fungus kombuchy na talířek a odlijeme si trochu hotového nápoje pro další kvašení. Nápoj přelijeme přes sítko do lahviček a dáme vychladit do lednice.

Můžeme do lahví přidat i nakrájené ovoce, kombucha bude zase o něco sladší. Já dávám mango 🙂