Jahodový dort

Jahodový dort

Jahodová sezóna za chvíli skončí, zkuste posbírat ještě pár jahod ze zahrádky a udělat si tuhle lehkou mňamku. Tento recept je pojatý spíše jako low carb, takže se nezalekněte tučné smetany a tučného tvarohu. Tím, že neobsahuje rafinovaný cukr, jako většina dortů od našich babiček, se tolik neunavíme po jeho snězení, ale naopak nás krásně zasytí svoji tučností.

Ingredience na placku:

  • 200g namletých mandlí
  • 4 vejce (oddělit bílky od žloutků)
  • sladidlo dle typu stravování a výživového směru (např. čekankový sirup)

Vyšleháme si bílky a přimícháme k mandlím a žloutkům. Směs nalijeme do kulaté formy na dort a dáme do trouby na 180 °C, dokud nezačne zlatovět a těsto se nebude lepit na špejli. Placku necháme vychladnout a rozřízneme napůl na dvě stejně vysoké kulaté placky.

Ingredience na náplň:

  • 250g měkkého tvarohu (tučnost zvolte dle typu stravování)
  • 350g smetany ke šlehání (ideálně od farmáře)

Smetanu ke šlehání si vyšleháme a přimícháme k ní tvaroh. Tuto směs už nesladím. Smetana je krásně tučná a přirozeně nasládlá, proto není třeba přidávat ještě cukr nebo sladidlo.

První placku si jemně potřete náplní a rozprostřete na ní rozkrájené jahody. Ty shovejte další vrstvou směsi, zarovnejte a položte druhou placku, na kterou dejte slabou vrstvu smetany, pak jahody, smetanu a navrch zase rozkrájené jahody.

jahodový dort